VIDEO | Victimele automedicației (REPORTAJ)

Publicat: 10/10/2022, 19:00

Automedicația și autodiagnosticarea sunt fenomene din ce în ce mai des întâlnite. În era digitalizării, românii abandonează mersul la doctor, pentru consult, și-și caută diagnostice și tratamente pe internet.

„Ați luat vreodată medicamente fără prescripția medicului? Mai rar. Nu zic că nu am luat. Am mai luat, de ce să nu…Nu mult, dar am luat. Aveți încredere în sfatul medicilor? Și aici e o problemă. Am situații în care cred că știu eu mai mult ca ei. Pe cuvânt. Nu că mă dau mare, dar citesc și eu. E internetul, mă consult. Citiți și pe internet? Da, sigur. Mă documentez. La pastile, când iau un medicamnet mă uit și pe internet”, a spus un bucureștean.

De cele mai multe ori evităm să mergem la medic dacă întâmpinăm probleme de sănătate. Astfel, ajungem să luăm medicamente după ureche.

„Oamenii se bazează, în privința automedicației pe percepția, evident subiectivă, asupra simptomelor pe care le au. Dacă ei sunt familiarizați cu simptomele, își amintesc ce medicamente au luat, le iau, și din punctul lor de vedere problema ar trebui rezolvată imediat”, a precizat medicul de familie Petruța Tarciuc.

Din păcate, mulți români nu conștientizează riscurile la care se supun.

„Riscurile, din păcate, sunt multiple. În momentul în care folosești un medicament și un medicamnet care, să spunem, tu nu ai experiență și tu l-ai luat pentru că unui prieten i-a făcut bine sau vecinei, iarăși, i-a rezolvat problema, lucruile se pot complica imediat, poți dezvolta o reacție alergică imediată sau o reacție alergică tardivă sau dacă ești o persoană care mai ia și alte medicamnte, acea pastilă poate avea o interacțiune nedorită cu medicamntele pe care le iei. Efectele pot fi de la vărsături sau o erupție cutanată până la efecte grave care pot duce și la internare. Mai există riscul de dependență. Am luat pastila la un moment dat că mă doare capul, a fost foarte bine. Peste 3 zile se repetă durerea de cap. Nu ajung la medic și iau, și iau pastila respectivă și apare ricul de dependență sau chiar abuz. Sunt foarte multe medicamnte cu denumiri comerciale diferite și care au aceeasi substanta activă și atunci există riscul cumulării substanței active, cu risc de supradozaj care poate duce iarăși la efecte grave, uneori chiar cu internare”, a spus medicul de familie Petruța Tarciuc.

Sunt și cazuri în care apare anxietatea produsă de autodiagnosticare. Și asta pentru că, citind foarte multe informații, ne facem tot felul de idei despre simptomele pe care le avem. Chiar și așa, internetul primează.

„Ne este simplu să deschidem o pagină de internet ți să citim despre boala sau un diagnostic pe care noi ni-l imaginăm că-l avem. Atunci este la îndemână să apelez la automedicație. Cu ce rezonăm, avem tendința să folosim, să procedăm și noi la fel cum a procedat persoana respectivă. Ne este ușor să facem acest lucru, nu este neapărat sănătos să facem asta pentru că noi nu suntem medici. Există și această teamă. Teama de spital, teama de medic, teama că voi ajunge la medic, că o să fiu pus să fac analize, investigații, mi se va da un tratament pe care probabil nu-l vreau. Voi fi restricționat cu anumite aspecte din viața mea și treaba asta s-ar putea sa nu-mi placă. Pe de altă parte, există și lipsa de educație. Nu suntem educați să mergem la doctor. Poate fi și comoditate. Sunt oameni care nu conștientizează riscul și atunci eu nefiind medic, neștiind să-mi pun un diagnostic corect, nu conștientizez unde sunt, nu știu unde sunt pentru că nu știu cum funcționează organismul meu 100%”, spune psihologul Anca Boalcă.

Se spune că aproximativ jumatate dintre utilizatori accesează forumurile de specialitate pentru a se informa despre anumite medicamente sau afecțiuni. Mai mult, medicamentele pe care le cumpărăm de pe internet pot fi contrafăcute. Organizația Mondială a Sănătății precizează ca acestea reprezintă un procent mare dintre medicamentele vândute ilegal.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal